:: Salam Perjuangan ::

Monday, December 13, 2010

M.u.j.a.h.a.d.a.h Sang Mujahidah

Salam perjuangan sahabat-sahabat seaqidah sekalian :)


kaifahalukum? kaifa iimanukum? wa kaifa islamukum?
harapnya semuanya baik sahaja ya :) insyaAllah. 


Alhamdulillah dengan izinNya dan rahmat serta kasih sayangNya dapat jua kita bersua kembali di ruang maya ini. 


untuk entry kali ini saya mulakan dengan pertanyaan:


siapa sukakan kebaikan? 


siapa bencikan kejahatan? 


insyaAllah saya pasti kalaupun antum tidak mengangkat tangan sebagai isyarat menjawab pertanyaan saya, pasti hati kecil masing-masing sudah membisikkan jawapannya. insyaAllah. Ramai yang tahu dan mahu melakukan kebaikan. Sayangnya, selalu gagal untuk melaksanakannya. Ramai yang tidak mahu melakukan kejahatan tapi sering terdorong melakukannya. Mengapa?


Kita seolah-olah hilang kuasa untuk mengawal diri kita sendiri. Semacam ada kuasa yang lebih kuat dalam membentuk dan mengendalikan diri kita ini. Ya, kita sebenarnya sentiasa diburu malah dibelenggu oleh 2 musuh yang sentiasa mendorong ke arah kejahatan. Musuh itu ialah syaitan dan hawa nafsu. Bagaimana kita hendak mengalahkan 2 musuh ini demi mengembalikan pimpinan diri kepada diri sendiri?  


Samalah dengan berdepan dengan musuh yang zahir, tidak ada jalan lain melainkan berperang dengannya. Cuma berperang dengan musuh batin berbeza dengan musuh zahir, justeru musuh zahir dapat dilihat dan tipu dayanya dapat dinilai dengan akal dan mata.


Tegasnya, musuh zahir agak lebih mudah didekati daripada musuh batin. Perang melawan musuh batin khususnya hawa nafsu dan syaitan ini dinamakan mujahadah. Ia adalah peperangan yang jauh lebih hebat dari peperangan zahir. Mengapa dikatakan demikian? 


Ini kerana medan peperangan kedua-dua musuh ini berlaku dalam diri kita. Serangan, tikaman dan ledakannya berlaku dalam diri kita. Walaupun tidak kedengaran dentumannya tetapi bisanya lebih berkesan. Justeru, ramai manusia yang mampu mengalahkan musuh zahir tetapi gagal mengalahkan hawa nafsunya sendiri. 


Rasulullah S.A.W pernah bersabda yang maksudnya, "mereka yang gagah bukanlah mereka yang dapat mengalahkan musuh zahirnya, tetapi adalah mereka yang dapat mengawal kemarahannya."


Namun bukan mudah mengawal kemarahan justeru kemarahan adalah sifat buruk yang didalangi syaitan. Syaitan adalah makhluk yang paling derhaka dan paling banyak menipu daya manusia. Bahkan sangat sedikit manusia yang berjaya mengatasi tipu dayanya. Dalam Al-Quran Allah menjamin orang yang tidak dapat ditipu daya oleh syaitan ialah mereka yang ikhlas. 


Begitu juga dengan hawa nafsu, bukan mudah hendak dilawan kehendak dan hasutannya. Ini kerana nafsu itu adalah sebahagian daripada diri kita sendiri. 


Bermujahadah melawan nafsu bererti berperang dengan diri kita sendiri. Apa yang disukai oleh hawa nafsu akan disukai oleh diri kita sendiri. Hanya dengan ilmu yang tepat sahaja kita dapat menilai apakah kehendak itu baik atau jahat. Namun setakat tahu buruk atau baiknya belum cukup untuk kita mampu melaksanakan atau meninggalkan. Kita perlu bermujahadah dan terus bermujahadah. Ramai manusia yang tahu tapi tidak mahu. 


Dan ramai juga manusia yang mahu tapi tidak mampu.Syaitan tidak pernah tidur. Begitu juga nafsu, musuh yang tidak pernah tahu erti lesu. Sedikit sahaja kita terleka, pasti kita ditipu dan dihasutnya. 


Bukankah manusia sebaik Nabi Adam pun boleh ditipu oleh iblis hingga terkeluar dari syurga? Oleh kerana kedua-dua musuh itu tidak pernah berehat dari menyerang kita, maka kita sewajarnya tidak berehat untuk mempertahankan diri. Bermujahadah tidak boleh bermusim atau mengikut mood.  


Ia adalah satu perjuangan yang tidak henti-henti hinggal malaikat maut mencabut nyawa kita. Malah, hingga ke saat nyawa kita hendak bercerai dari jasad pun, syaitan terus berusaha menipu daya kita. Bahkan pada saat itu, tipu dayanya lebih dahsyat kerana itulah peluang terakhir untuk menyesatkan manusia agar mati dalam keadaan tidak beriman. Allahu Akbar.


Setiap dosa yang kita buat kerana termakan hasutan syaitan adalah umpama titik hitam pada hati. Makin banyak kita berdosa, makin gelaplah hati. 


Bayangkan kalau kita bermujahadah sekali sekala. ia umpama mencuci pakaian yang sangat kotor sekali sekala. Sudahlah jarang dicuci, kotoran yang terpalit makin banyak hari demi hari.  Begitulah hati, jika malas  dibasuh dengan mujahadah, maka akan bertambah kotorlah ia hingga payah hendak dibersihkan lagi.  Oleh itu, satu prinsip asas dalam bermujahadah ialah istiqamah. Yakni konsisten, terus menerus dan berkesinambungan dalam peperangan dengan syaitan dan hawa nafsu. 


Jika kita hanya bermujahadah tapi tidak istiqamah, maka mujahadah itu tidak akan memberi kesan.Istiqamah adalah sifat terpuji sama seperti mujahadah. Malah kedua-duanya merupakan gandingan mantap dalam setiap diri yang ingin menuju Allah.Istiqamah dari segi bahasa adalah tegak lurus. Yakni berdiri teguh di jalan yang lurus, berpegang pada akidah yang tepat dan melaksanakan syariat dengan tekun serta berakhlak baik secara konsisten.


Firman Allah SWT: " Oleh yang demikian, maka ajaklah mereka dan berdirilah dengan lurus sebagaimana engkau diperintahkan, dan janganlah engkau turutkan kehendak nafsu mereka." (As-Syura :15) 


Untuk beristiqamah dalam mujahadah, kita perlukan keteguhan keyakinan (iman), penjagaan lisan dan kawalan tindakan. Ingatlah, syaitan yang kita hadapi adalah makhluk kreatif yang sangat komited dengan azamnya untuk menyesatkan manusia. Hanya senjata mujahadah dan perisai istiqamah mampu berdepan dengan mereka. insyaAllah.


sedikit  'buah tangan'  untuk sahabat-sahabat seperjuangan. sebuah lagu sebagai suntikan semangat  buat kita semua insan yang berjuang di jalanNya. insyaAllah :)
Lagu “Jalan Mujahadah”
Artis “Wirdani”


Bermula Langkah Kali Pertama
Ketika Terbuka Mata Seluasnya
Menyusur Terang Gelap Cahaya
Cabaran Menanti Di Sana

Arah Hidup Perlu Jelas
Berpandu Arah Tujunya
Berbekal Keazaman Yang
Tersemat Di Jiwa

Pahit Manis Suka Duka
Adalah Permainannya
Kejayaan Menanti Di Sana

Jalan Mujahadah Itu
Berliku-liku Haluannya
Terkadang Terpaksalah
Melawan Arusnya

Dengan Ketabahan Hati
Cerahlah Jalan Mengharungi
Cabaran Kehidupan
Di Alam Remaja

Perlu Teguh Pendirian
Berteraskan Kebenaran
Iman dan Taqwa Landasannya

:: Tarbiyyah Menguatkan Mujahadah ::

No comments: